söndag 4 maj 2008

11 månader

Var har 11 månader tagit vägen? Vad har vi gjort, Elsa och jag?

Vi har mysat, tränat, gosat, gråtit, skrattat, njutit osv osv. Lika mammaledigheten med storebror på många sätt men samtidigt så annorlunda.

Att vara mammaledig första gången, med storebror, var förutom allt det vanliga med en bäbis, så mycket just "mammaledighet". Fika med kompisar, babysim, babymassage och långa promenader. Jättemysigt och trevligt. Jag är glad över att jag fått uppleva det tillsammans med världens underbaraste storebror.

Med Elsa har det varit ett annat fokus helt klart. Mer fokus på just Elsa, på att stimulera henne, på att lära sig allt nytt som mamma till ett speciellt barn. Många sa i början, njut av er bäbis och ta dagen som den kommer. Det tror jag inte jag gjort, tagit dagen som den kommer alltså. Njutit har jag gjort, definitivt. Men allt har varit mycket mer planerat och på något sätt strukturerat.
Funderar på om det har varit till det sämre. Men kommer fram till att jag hanterat det utifrån min horisont och att det varit bra för mig. Ett sätt att göra det, på ett sätt nya liv som grodan förde med sig till vårt och mitt liv.

Elsa verkar också gilla sitt liv. Jag tar det som ett kvitto på att de senaste 11 månaderna varit OK för henne också. Även om jag ibland undrar vilka tankar som döljer sig bakom hennes ögon, djupa som brunnar och glittrande som havet.

1 kommentar:

Ulla sa...

Känner igen dina funderingar och att mycket var planerat och strukturerat. Jag vet att jag tänkte när Linnea var ett par år, att så här skulle man ha gjort med de andra ungarna också. Sen förstod jag också hur mycket man tar för givet att barnen "bara" lär sig saker. Med Linnea krävdes det ju träning med nästan allt. /Ulla