onsdag 4 februari 2009

I fablernas värld

Masarinmamman skickade en utmaning till mig. Eftersom jag hör till dem som älskar böcker och som lever med totalt överfulla bokhyllor antar jag naturligtvis den direkt. Flyttgubbarna som flyttade åt oss kommenterade att de aldrig sett så många bokhyllor och böcker i ett och samma hus.

Hur ser våra bokhyllor ut då? Vilka författare är mest representerade?

Pappa T:s bidrag till bokutbudet i vår familj består av historiska böcker typ Peter Englund och renoveringsböcker i alla dess former, gärna med fokus på gamla hus och gårdar.

I barnens bokhyllor finns allt möjligt. Både storebror och Elsa älskar böcker och läsning. Elsa blir riktigt arg om hon ser böcker och det sedan visar sig att läsning inte alls stod på programmet. Favoriterna är Anna-Clara Tidholms böcker, Ebba-böckerna, Babblarna-böckerna och faktiskt sina egna teckenböcker. Vi har precis börjat läsa lite Totte- och Emmaböcker som jag hoppas kommer falla i hennes smak.


Storebror är allätare men många Astrid Lindgren har vi hunnit med både en och två gånger. Liksom Eva Bexells böcker om Morfar Prosten. Pija Lindenbaum är en annan favorit liksom Jan Lööfs böcker var när storebror var yngre. Just nu läser vi Harry Potter och många "Så funkar du, det, världen osv böcker". Mammor och pappor lär sig också mycket t ex hur man gör tegelsten och varför himlen ser blå ut. Frågar man storebror vilken typ av böcker han gillar bäst så är svaret riddarböcker, monsterböcker och böcker om dinosaurier. Nytt på önskelistan är böcker om rymden. Tror det har med den totala dyrkan av Star Wars att göra...

Mammans bokhyllor består av en salig blandning av samtidslitteratur (mest svensk), deckare och en hel del klassiker. Eftersom böckerna fortfarande ligger i kartonger så får jag göra en kvalificerad gissning.
Flest böcker finns bland annat av Inger Alfvén, Herbjørg Wassmo och John Irving. Sedan tror jag att faktiskt att Liza Marklund bidragit med ett antal, vilket jag egentligen inte förstår eftersom jag inte alls gillar hennes sätt att skriva på.

Nu blev jag extremt sugen på att plocka upp alla boklådor. Kanske får bli kvällens "flytta in" bestyr. Jag längtar tills vårt bibliotek står färdigt med hyllor från golv till tak i ett helt stort rum med 3,30 i takhöjd. Men det är avlägset och inte alls prioriterat i våra renoveringsplaner just nu. Men att längta och att ha drömmar är viktigt.

Vilka författare finns i dina bokhyllor, Vardagspussel, PrinceVince och Livet med William?

4 kommentarer:

Marika. sa...

Klart jag antar utmaningen, har just tagit itu med en bild utmaning som jag hittade hos cpmamman, den är du välkommen att anta!

Skolgatan sa...

Hej

Du har en utmaning att hämta hos mig

kram

cpmamman sa...

Finfin groda du har och supervackert namn! Liten Elsa skulle jag också vilja ha, nästa gång :)

Masarinmamman sa...

Åh jag gillar verkligen din boksamling!