onsdag 18 mars 2009

Var är vi just nu?

Så känner vi ibland med Elsas träning. Från att bara varit pappa och mamma har vi också blivit barnpedagoger, tolkare av olika modeller, skapare av träningsprogram, utbildare av förskolepedagoger och teckenexperter. Det är mycket för en enskild familj att ta in och hantera samtidigt som det dagliga familjelivet ska hinnas med med allt vad det innebär.

Idag träffades pappan, mamman, förskolepedagogen och handledare A i Karlstadsmodellen på Gläntans förskola. A var med på dagens träningsstund och sedan följde vi upp detta tillsammans. Det var skönt att höra att vi ligger relativt rätt i tiden med Elsa. Hon är uppmärksam, fokuserad och tycker det är roligt att jobba. Den systematiska kommunikationsträningen ger resultat och vi håller just på att gå in på Enkel grammatik och lämnar snart Ordstadiet bakom oss.

Vi kan utmana henne mer och med svårare saker. Vi måste tänka på att teckna 3- och 4-ordsmeningar för att ligga steget före. Mamman ska skriva ett lite reviderat träningsprogram utifrån det vi idag kom fram till.

Pedagog H är jätte duktig på att fånga Elsas träningsvilja och hittar på egna små knep och knåp för att lära henne saker. Det är skönt att bli avlastade från en del av träningen. Det tycker både pappan och mamman. Och Elsa, som får ett par nya ögon på sig.

1 kommentar:

Ulla sa...

Det är många olika områden man ska kunna saker inom. Det tar på krafterna när man ska göra allt annat också. Vad roligt att det går så bra för Elsa, en duktig tjej. L tyckte också mycket om att jobba och vi hade bra hjälp av Hab:s spec.ped som skrev träningsprogram och ass på dagis var entusiastisk och duktig. Dessutom var vi bortskämda med att få mycket material från hab. Sånt som äldre barn inte längre använde så assistenterna till olika barn hjälpte varandra också. Mesta träningen sköttes på dagis, men det var mycket annat som var träning hemma så det var skönt att vi kunde göra så.