lördag 21 mars 2009

Internationella Downs syndromdagen 2009

Idag är det Internationella Downs syndromdagen. Den 21 mars. En dag som vi inte visste fanns innan Elsa föddes. En dag värd att uppmärksamma. En dag för alla underbara människor med 47 kromosomer runt om i världen.

Varför just den 21 mars då?
Den 21:a för att kromosomavvikelsen sitter på det kromosomparet. Marsmånad för att det hos personer med Downs syndrom istället har tre kromosomer på det paret. Månad tre är ju just mars månad. Så enkelt är det.


Vi firade med att ha huset fullt av vänner. En familj till lunch, på väg till fjällen. Två familjer från lördag eftermiddag till söndag eftermiddag. Tänk vad man får gjort utomhus med sex vuxna istället för två. Barnen roade sig själva i leran. Ett antal häckar är nertagna, buskar klippta, grävtraktorn och den vanliga traktorn fungerar numera och många löv är bortforslade. Mellan arbetspassen hann vi också med en trevlig kväll med moules marinières, tagliatelle med räkor, sparris och parmesan och en efterrätt bestående av flarn med limemarinerade äpplen och vanlijglass.

En riktigt god middag på en av årets viktigaste dagar.

Inga kommentarer: