tisdag 2 mars 2010

Största barnet för några dagar

Storebror har sportlov och följde med mormor och morfar till Stockholm i söndags. Roligt för honom att göra stor-barns-saker utan ett par småsyrror i släptåg. Vi väntar på fler lamm och är lite oflyttbara just nu. Elsa tycker det är lite märkligt utan storebror. Hon saknar honom nog extra mycket när det är sovdags och han inte befinner sig i våningen över henne i sängen. De brukar busa lite innan sovdags och mamma är inte lika kul att fnittra ihop med. I går på dagis berättade hon att han är med mormor och morfar i Stockholm. Hur hon snappat upp tecknet för Stockholm har vi ingen aning om.

I fredags hade vi Nätverksmöte och gick igenom vad som hänt sedan sist. Återigen går det snabbt framåt med vissa bitar och mindre snabbt med andra. Vi tror att Elsa har svårt att särskilja vissa lju och ska jobba mer aktivt med det. Det är viktigt att vi har koll på vilka hon har svårt att urskilja eftersom det kommer påverka hennes egen ljudproduktion. Hon är en fena på grammatiken och lägger med hjälp av färgade kort fem- och sexordsmeningar med upp till fem olika ordklasser. Grejar också att bygga ihop två satser med hjälp av "och". Hur hon lär sig detta är ofattbart men otroligt häftigt att se.


Idag har vi varit hos Ortoptisten. En ny specialitet att lägga på listan över alla vårdkontakter vi har. Ortoptisten kontrollerade att glasögonen fungerade. Elsa fick titta på fyra olika figurer i olika storlekar på en dataskärm och sedan teckna vad hon såg. Hon tröttnade dock efter det att figurerna uppenbarat sig två gånger var och tyckte då att det var lillasysters tur att jobba ihop med tanten (ca 40 år). Undrar om Ortoptisten kunde så mycket tecken att hon förstod tanten?

Imorgon ska specialpedagogen från Hab besöka dagis för första gången. Det ska bli intressant att höra vad hon tycker.

Inga kommentarer: