onsdag 23 september 2009

En annan typ av smärta

Elsa har definitivt en annan smärttröskel än oss andra. Jag har läst någonstans att allting liksom går lite långsammare, smärtreceptorer och nervsignaler, hos människor med en extra kromosom. Hos Elsa går det långsammare och det verkar inte heller ta lika hårt. Hennes gråt kommer liksom senare och iband gråter hon helt ljudlöst.

Märker ni andra med barn med Downs syndrom detta också?

Vi måste nog prata med förskolan om detta i alla fall eftersom de annars kanske missar att hon faktiskt vill bli tröstad och "blåst på", precis som barn som skriker i högan sky för minsta lilla törn.

6 kommentarer:

Erika sa...

JA! Detta har vi också erfarit. Hon ramlar och slår sig, gråter högljutt efter några sekunder. Hon blir sårad känslomässigt, gråter lågmält efter en halv minut när det sjunkit in. Hon har ont invärtes t ex öroninflammation, vi märker ingenting hon kör på som vanligt.

Detta är verkligen märkligt. Jag har övervägt att maila Elviras DS läkare för att få någon förklaring. Det är nog som du säger med signaler som tar tid.

Christina M sa...

Japp, vi ocksa. Men vi har övat det hela lite, har en Signing Time film som handlar om att visa vart man har ont. Sa nu vet Vince att om han bara bonkar huvet lite nan stans, sa säger han AOOOO och sa maste man blasa. Oftast är det OK o blasa fr andra sidan rummet.
Alla aoooas är dock under foten dör han fick en rejäl flis i sommras. Sa även om han har ont i armen tex sa tecknar han Aoooa och visar undersidan av foten.

När han slar sej, rejält, grater han ofta mkt kort. Nagon minut max.

Jag har hört att det kan ha att göra med hypotonin, men vet inte om det stämmer. Vince är inte särskilt hypoton.

Branmarkarna sa...

Svar ang inprint:
Vi hade boardmaker (BM) först. BM är bra att göra tex strukturbilder till förskolan, göra en boll i olika färger och storlekar osv. Detta kan man även göra i IP men mycket mer. Man kan göra kuliser å sätta in gungor , träd vägar ja en händelse man kan prata kring. Jag gjorde en bok där jag gömde babblarna i olika miljöer för att träna lcara på vem är bakom trädet osv. Man kan Koppla bildbastecken till IP så tecknen kommer upp när man skriver text. Det är väl fler bilder i BM men man kan ju infoga vilka bilder man vill. Inte var det svårt att komma igång med IP som ofta är en anledning till varför man blir rekomenderad BM... Kämpa för IP det är så mycket mer fexibelt... Blev du nått klokare? Hoppas det!
Kerstin

Honungspojkens mamma sa...

Hej! Tack för roliga teatertips ;o)

Det där med smärta är väldigt intressant. Man kan ju inte jämföra Honungspojken med barn med Downs syndrom, men han är iallafall extremt smärttålig - på gott och ont...

Ha en trevlig helg!

Kram

Maria sa...

Hej!

Jag har Elsa som är sex månader och har DS. Hon reagerar på smärta med, för henne, gallskrik. Om hennes storasyster, snart två år, nyper henne hårt i kinden tex. skriker hon, blir förnärmad och det tar lång tid innan det går över. Likaså när de ska sticka henne på sjukhuset eller då hon fått spruta på BVC. Hon blir näst intill otröstlig. Vet inte om det kommer att hålla i sig men nu är hon mycket känsligare än storasyster har varit och är.

Ulla sa...

Linnea är väldigt smärttålig och gråter sällan när hon gör illa sig. Klagar sällan på att hon har ont när hon är sjuk heller. Därför vet vi att när hon gråter när hon gjort sig illa eller säger att något gör ont, ja då har hon rejält ont.